måndag 12 mars 2012

Ungerns första hiphopskiva



MIKI – Jól Nézünk MIKI (electro, hip-hop, breakdance, pop)

På många sätt är Miklós Fenyő Ungerns motsvarighet till Per Tjernberg. Före detta symfonirockare. Åldrande. Fascinerad av de nya trenderna som sipprar igenom från USA. Pionjär som skapar den första hiphopskivan i respektive land.

Fast där slutar kanske likheterna. Karaktärerna är helt annorlunda: Tjernberg pekoralt seriös, Fenyő gubbsjukt ungdomsjagande. Situationen är helt annorlunda, med Ungerns totala (av diktaturen styrda) uppdelning i seriös och lätt musik. Och musiken låter annorlunda i mycket, av Per Cussions perfekta kopior och vackert tråkiga ingenjörsarbete återstår inte mycket.

Trots det är faktiskt Jól Nézünk MIKI en rejält mer tilltalande och bättre skiva på många sätt, för Miklós Fenyő försöker verkligen göra sin egen grej, ett sammelsurium av funk, disco, pop och perfekta tagningar på electroklichéer. Faktiskt lyckat på en aggressivt kaotiskt nivå, med en sprudlande skaparenergi Tjernberg bara kan drömma om. Och fruktansvärt roligt är det.

Låtlista:

A
Ye-ye Mr. Yello
Ibiza
Roller Lady
Fekete lábú indián
Mexico

B
Coco-loco
Nudli kugli klub
Fantomas break
Csillagszemű ég [sic]
Jól nézünk Miki (inkluderar Jön a Break)

Ljudexempel: 



Jag säljer skivan på Tradera: http://www.tradera.com/miki-j%C3%B3l-n%C3%A9z%C3%BCnk-miki-forsta-ungerska-hiphopskivan--auktion_210813_151492842

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar