söndag 4 mars 2012

Ett måste för att förstå dagens hip-hopWashington Go-Go Sound Attack (Dubbel-LP, go-go, hip-hop, electro, old-school, funk)

Gräver man djupare finns en alternativ hip-hophistoria som måste få höras, så viktig är den. En historia där det finns en direkt koppling från Sugar Hill Gang till Lil Wayne, där vägen gått från Grandmaster Flash till Gucci Manne utan att emellan ha passerat den så kallade "guldåldern" i New York på slutet av åttiotalet (som traditionell hip-hophistoria alltid höjer upp till norm och musikaliskt zenit trots att den egentligen var ett undantag).

Och det är här den historien tar sin början. Mellan old-school-hip-hopen och de sydstatsgenrer (bounce och bass, crunk och snap, och så vidare) som så mycket av dagens hip-hop bygger vidare på, finns go-go, huvudstaden Washingtons egen musikstil som blandar gammal funk, latinamerikanska slagverk, de senaste elctrotrenderna och hela hip-hopens dittilsvarande spektrum till en levande, vildsint kastig, rå partymusik långt ifrån mainstreamhiphopens städade samplings-och-rimverkstad. Kopplingarna till historien är mer levande (Chuck Brown är i princip gammal funk), och kopplingarna till framtiden i Florida och New Orleans (där go-gon slog stort) är minst lika tydliga. 

Den här samlingen är som en vem-är-vem av de största och viktigaste namnen i genren (Trouble funk, E.U., DC Scorpio bland annat), och kan rekommenderas mycket varmt, trots att det är sammansatt av britter och tyskar det år (1987?) som go-gon hade en liten trendpeak i Europa också. Texten på konvolutet (med sin "ordbok över go-goslang"') är för övrigt en riktig skamklassiker i genren "vit snubbe fattar ingenting", asroligt.

Låtlista:

A
E.U. – Da Butt
Chuck Brown & The Soul Searchers – We Need Some Money (Bout Money)
Trouble Funk – Drop The Bomb
Redds And The Boys – Put Your Left Hand In The Air / Put Your Right Hand In Your Underwear
Tilt – Arkade Funk

B
Little Benny & The Masters – Who Comes To Boogie
Mass Extension – Happy Feet
Slim – It's In The Mix
Hot, Cold Sweat – Meet Me At The Go Go
Go Go Posse, The – D.C. Don't Stand For Dodge City

C
Salt 'N' Pepa feat. E.U. – Shake Your Thang (It's Your Thing)
Chuck Brown – Busting Loose
E.U. – E.U. Freeze
Trouble Funk – Still Smokin'
Macattack – Art Of Drums

D
Kurtis Blow – Party Time (Go Go Edition)
Redds And The Boys – Movin' And Groovin'
Go Go Lorenzo & The Davis Pinckney Project – You Can Dance (If You Want To)
Little Benny & The Masters – Cat In The Hat
D.C. Scorpio – Stone Cold Hustler

Videor:
Jag säljer skivan på Tradera: http://www.tradera.com/washington-go-go-sound-attack-2xlp-go-go-hip-hop-electro--auktion_210813_150855016

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar