måndag 5 mars 2012

Hip house del 2: Genrens bästa albumRebel MC – Rebel Music (hip-house, house, breakbeat, dancehall, ska, reggae)

Den brittiske teoretikern Paul Gilroy skriver i sin viktiga text The Black Atlantic att svart identitet i USA, Karibien, Storbritannien och det postkoloniala Afrika måste förstås i förhållande till de övriga delarna av världen, att allt tal om rötter eller något specifikt "afirikanskt-amerikanskt" blir vansinnigt i en värld där svarta både frivilligt och ofrivilligt alltid rest runt och utbytt idéer med varandra.

Paul Gilroy älskar Rebel MC.

Jag förstår honom. Det gör nämligen jag också. Att hitta en skiva som så perfekt förkroppsligar The Black Atlantics idéer är svårt, och det är gjort så vackert, så bra, med sån finess att man bara blir överväldigad. Nominellt är det hip-house, med hela den genrens potential för blandning och skeva mixar; men det hela bygger på en så solid kunskap om jamaikansk musikhistoria att det hela tillfogas ytterligare dimensioner i ska, rocksteady, reggae och dancehall, allt sammanfogat med brittisk och amerikansk tradition till något större, smartare, med fler trådar i ett allt större nät. Plötsligt skriker James Brown ovanpå Skatalites och Harry J Allstars, plötsligt bryter dancehallriddimen "Boops" in i en wailande discodrottnings sång, uppblandat med lika delar cockneyrappande och deejay-toastande. Det är magiskt, och magiskt bra danslåtar också.

Låtlista:


A
1. Just Keep Rockin (Sk`ouse Remix)
2. Street Tuff (Scar Mix)
3. Music Is The Key
4. Love?
5. Storytime
6. MC2

B
1. Better World
2. Rebel Music
3. Commin` Brand New
4. Set Yourself Free
5. Cockney Rhythm (Remix)

Ljudexempel:
Jag säljer skivan på Tradera: http://www.tradera.com/rebel-mc-rebel-music-hip-house-breaks-dancehall-ska--auktion_210817_150963562

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar